Snapshots

Student Association Organizes Activities for Finnish Sign Language Day

Members of Viito! Ry–a student association for those majoring in Finnish Sign Language at the University of Jyväskylä, sign language users or for anyone interested in sign language–made this short video and organized an on-campus event in honor of Finnish Sign Language Day. We filmed a video entitled “Hyvää Viittomakielen Päivää” (Happy Finnish Sign Language Day) at different places around campus and then shared the video on social media sites like Facebook. It was also posted on the home page of the University of Jyväskylä’s website. We added Finnish subtitles to the video for anyone who does not know sign language. By using these technologies, we got information through to people who may have no knowledge whatsoever about sign language.

In addition to the video, anyone who was interested in getting more information about sign language had a chance to meet students majoring in Finnish Sign Language in one of the student cafeterias (Ilokivi) and at the university’s main library, where we presented our video on laptops and gave out sign language brochures. There were also interpreters of Finnish Sign Language available. In that way, we added coverage and got more attention about sign language. Our aim was to raise awareness about our national Finnish Sign Language Day (this year being the 5th year since its inception).

For more information about the project or the association, please contact Henna Syrjälä, Viito! President (henna.t.syrjala(at)student.jyu.fi) or Veera Elonen, Viito! Secretary (veera.m.j.elonen(at)student.jyu.fi).

 

« Return to snapshots archive

10 Comments

  • Olipas mukava ja hauskasti toteutettu video! Olen iloinen, että tällainen päivä ja tapahtuma on järjestetty yliopistolla, ja että viittomakieliset ovat halunneet tuoda kieltään paremmin esille erilaisin keinoin. Mielestäni tämä on hyvä idea, ja on mukavaa, että aiheesta kiinnostuneet ovat saaneet mahdollisuuden saada lisätietoa kielen käyttäjiltä. Toivottavasti tällaisia järjestetään myös tulevaisuudessa!

  • This is an example of the kind of active communication that is highly beneficial to our university. It is necessary for us to make the expertise our university has in sign language known to the rest of our community. It is this kind of easily approachable knowledge that will inspire interpersonal connections and eventually scientific innovation.

  • Yllättävän moni ihminen on kiinnostunut viittomakielestä, mutta ongelma on se, ettei porukka osaa/jaksa alkaa yksin etsimään haluamaansa lisätietoja. Tälläiset tapahtumat madaltavat kynnystä kyselemään kielestä ja tapaamaan niiden käyttäjiä. Hienosti toteutettu video muuten, mielikuvistusta käytetty mukavasti.

  • Todella hyvä tapa juhlistaa Viittomakielen päivää. Viittomakieli on vähemmistökieli eivätkä monet tiedä siitä juuri mitään, joten tällaisten tapahtumien järjestäminen on erittäin tärkeää. Niiden avulla kuka tahansa voi päästä helposti tutustumaan tähän ainutlaatuiseen kieleen ja innostua vaikka opiskelemaan sitä.

  • Viito ry! on tehnyt älyttömän hienoa työtä videon eteen. Viittomakielellä ei ole vähemmistökielenä vahvaa asemaa suomalaisessa yhteiskunnassamme, joten on tärkeää tehdä aktiivista työtä, jotta tieto siitä leviäisi. Monet ovat kiinnostuneet viittomakielestä, mutta usein se jää vain oma-aloitteiseen ja itsenäiseen opiskeluun eikä sille tarjota tarpeeksi näkyviä resursseja. Jyväskylän yliopisto on tällä saralla todellinen edellekävijä, joten on tärkeää levittää tarpeeksi informaatiota viittomakielen opiskelusta täällä.

  • Loistava video ja tärkeällä asialla! Viittomakieli on harmillisen vähän esillä esimerkiksi mediassa, minkä takia sen opiskeluun tuntuu olevan korkea kynnys. Toivottavasti tämän tapahtuman avulla kiinnostuneet saavat mahdollisuuden tutustua paremmin viittomakieleen.

  • Video oli hieno ja todella positiivinen, samoin ajatus Viittomakielen päivästä. Toivottavasti tällaiset tapahtumat ohjaavat ihmisiä ymmärtämään viittomakieltä paremmin ja etsimään siitä lisää tietoa. Viittomakieli jää valitettavan usein yleisen keskustelun ulkopuolelle, vaikka olisi tärkeää, että siitä tiedettäisiin enemmän ja viittomakieliset otettaisiin yhteiskunnassa paremmin huomioon.

  • Todella hienosti ja ennen kaikkea viittomakielelle ominaisen visuaalisuuden kautta toteutettu esittelyvideo. Sopivasti tuli myös historiaakin tiiviissä paketissa. Projektina toteutettuna tosi hyvä, ettei nyhjätä vain oman pienen aineen sisällä vaan annetaan kaikkien tietää, kuinka hieno kieli on kyseessä!

  • Kuten edellisissäkin kommenteissa on todettu, video on mahtavasti toteutettu ja edustaa hyvin ajamaansa asiaa. Kiinnitin erityisesti huomiota viittojien energisyyteen. Tällaisella samanlaisella fiiliksellä viittomakielen asemaa pitäisi ihan yhteiskunnallisestikin lisätä. Onko esimerkiksi loogista, että televisiossa, joka perustuu nimenomaan näköaistiin, viittomakielten puhujia näkee hyvin harvoin – omista ohjelmista puhumattakaan! Toki kehitystä on tapahtunut aikaisempiin vuosikymmeniin verrattuna, mutta kyllä meillä tässä tasa-arvoistamisessa tekemistä riittää!

  • Se, että viittomakielen päivä on ylipäätään olemassa on jo hieno asia, ja tämän videon ja viittomakieleen liittyvien aktiviteettien toteuttaminen kampuksella oli hyvä idea tietoisuuden lisäämiseksi. Joskus vaikuttaa siltä, että “normaali” kansa näkee viittomakielen vain kuurojen yksityiskäyttöön tarkoitettuna “feikkikielenä”, mutta videossa tuodaan esille sen uniikkius ja aitous: viittomakieli on kieli siinä missä muutkin, ja sen osaaminen ja käyttäminen on yhteiskunnalle tärkeää, ja yksilöille palkitsevaa.

Leave a Reply

Comment

Name *

Email *